Chleb z żurawiną, śliwką i orzechami włoskimi
Proponuje dziś prosty w przygotowaniu chleb na zakwasie z dodatkiem suszonej żurawiny, śliwki i orzechami włoskimi. Idealnie smakuje z wszelakimi rodzajami serów a także wędlin, choć i z samym masłem palce lizać.





Składniki na dwie keksówki o wymiarach 8 x 20 cm.
Keksówki należy natłuścić np. masłem i oprószyć otrębami lub kaszą manną
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 350 g mąki żytniej (typ 720)
- 300 g mąki chlebowej
- 400 ml letniej wody
- 2,5 łyżeczki soli
- 150 g zakwasu żytniego
- 70 g suszonej żurawiny
- 70 g posiekanych orzechów włoskich
- 80 g suszonych śliwek
Wykonanie:
Przed przygotowaniem chleba zakwas musi być nakarmiony 8-12 godzin wcześniej.
Do miski wlewamy wodę i dodajemy zakwas i sól- dokładnie łączymy składniki ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę żytnią, mąkę chlebową oraz orzechy, śliwki suszone i żurawinę. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto (około 10 minut wyrabiamy mikserem- hakami). Wyrobione ciasto odstawiamy na 5-6 godzin do wyrośnięcia- oczywiście czas rośnięcia ciasta zależne jest od temperatury i wilgotności otoczenia.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zarabiamy a następnie przekładamy do wcześniej przygotowanych form i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia - kolejne 5-6 godzin aż ciasto wyjdzie ponad blaszkę. Surowy chleb pieczemy w 235 stopniach Celsjusza przez 15 minut a kolejne 40 minut w 190 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Chleb jest prawidłowo upieczony gdy odda głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 19/01/2021
comments powered by Disqus