Chleb z rodzynkami i orzechami
Chleb uwielbiany przez mojego Męża jak sam mówi najpyszniejszy z masłem. Oczywiście chleb można jeść z wszystkim co się lubi. Jego zaletą jest to, że zachowuje bardzo długo świeżość ale nie ostaje się się długo bo jak zjemy jedną kromkę to chcemy więcej.





Składniki na dwie keksówkę o wymiarach 10x 27 cm.
Keksówki należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biga:
- 110 g mąki pszennej typ 650
- 110 g mąki pszennej graham typ 1850
- 140 g letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
Składniki na ciasto właściwe:
- 610 g mąki pszennej typ 650
- 70 g mąki pszennej graham typ 1850
- 510 g letniej wody
- 20 g soli
- 25 g świeżych drożdży
- cała biga
- 150 g orzechów włoskich łuskanych
- 150 g rodzynek
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki gorącej wody
W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą miód i wodę.
Wykonanie:
Dzień wcześniej (12 godzin przed) przygotować "bigę":
do miski przesiewamy mąkę pszenną i graham. Następnie dodajemy do niej drożdże rozpuszczone w letniej wodzie. Wszystko dokładnie łączymy. Bigle przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin.
Na drugi dzień do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, graham i dodajemy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, sól, bakalie i cała bigle. Za pomocą łyżki drewnianej dobrze wyrabiamy składniki, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypujemy mąki).
Ciasto po równo rozdzielamy do keksówek. Wypełnimy je do połowy, wciskając ciasto w narożniki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - ok. 1,5 godziny. Przed pieczeniem bochenki smarujemy za pomocą pędzelka wodą zmieszana z miodem.
Surowe chleby pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 40 minut w 180 - 200 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Chleby są prawidłowo upieczone gdy oddadzą głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.
Upieczone chleby studzimy na kratce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 14/02/2015
comments powered by Disqus