Chleb z pieprzem cayenne

Znalazłam całkiem przypadkiem gdzieś tam w moich zapiskach, przepis na chleb z pieprzem cayenne. Przyznam, że chlebek jest lekko ostry, lekko czerwony i interesujący w smaku. Idealnie nadaje się do niego serek śniadaniowy lub twarożek. Oto takie urozmaicenie weekendu. Polecam

Ocena:
1 5

Składniki na 1 bochenek chleba.

Keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na chleb:
  • 450 g mąki żytniej typ 720
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki cukru kryształu
  • 75 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 220 g pestek słonecznika
  • 3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
  • 3 łyżki płatków żytnich

Wykonanie:

Do miski przekładamy drożdże, które rozcieramy z cukrem, po czym zalewamy je letnią wodą i mieszamy z połową mąki żytniej. Zaczyn przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki wysypujemy na stolnicę i dodajemy do niej otręby pszenne, pieprz, sól i ziarna słonecznika - mieszamy. Do mieszaniny dodajemy rozczyn i zagniatamy, wyrabiamy gładkie ciasto. gdy ciasto będzie ładnie już odchodzić od ręki, przekładamy je do formy wyłożonej papierem od pieczenia. wierzch zwilżamy letnią wodą, posypujemy płatkami żytnimi. Ponownie odstawiamy surowy chleb w ciepłe miejsce od wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Surowy chleb pieczemy w 220 stopniach Celsjusza przez 40 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Upieczony chleb wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a następnie wykładamy go z formy.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 22/11/2015


comments powered by Disqus