Chleb z otrębami pszennymi

Pyszny, pełen błonnika i niesamowicie prosty w wykonaniu chleb na zakwasie. Polecam bo palce lizać.

Ocena:
1 5

Składniki na 1 bochenek chleba.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 5 g świeżych drożdży
  • 400 ml wody
  • 350 g pszennego zakwasu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml otrębów pszennych
  • 180 g żytniej mąki typ 720
  • 700 g pszennej mąki typ 550
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże wraz z oliwą z oliwek i solą. Do płynu przekładamy zakwas wraz z otrębami pszennymi, mąką żytnią i mąką pszenną. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ale dość luźne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i pozostawiamy je w ciepłym miejscu na około godzinę by wyrosło. Po upływie godziny surowe ciasto wykładamy na oprószona mąką stolnicę i składamy je kilka razy (rozciągamy je na prostokąt i składamy na trzy części - czynność tą powtarzamy 7 razy aż ciasto zrobi się elastyczne takie jak plastelina). Gdy nasze ciasto będzie juz wystarczajaco plastyczne formujemy je nadając mu kształt podłużnego bochenka i odstawiamy je na blachę do pieczenia na około 30 minut by ładnie wyrósł.

Surowy, wyrośnięty chleb pieczemy w 250 stopniach Celsjusza przez 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i dopiekamy chleb przez 30 minut - aż popukany od spodu odda głuchy głos (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu chleb wykładamy z piekarnika i pozostawiamy go do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/03/2016


comments powered by Disqus