Chleb z otrębami pszennymi

Coś pysznego i zdrowego proponuję podać na śniadanie swojej rodzinie. Tym razem przepis na chleb z otrębami pszennymi, siemieniem, orzechami i zieloną czubricą. Gorąco polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na 1 bochenek chleba.

Keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na chleb:
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 80 g otrąb pszennych
  • 3-4 łyżki siemienia lnianego
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 duża łyżka zielonej czubricy
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 duża łyżka soli
  • 2 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:

W 1/2 szklanki letniej wody rozpuszczamy drożdże.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną do której dodajemy otręby, siemię lniane, sól, zioła, orzechy włoskie oraz wodę wraz z rozpuszczonymi drożdżami (1,5 szklanki ciepłej wody + 0,5 szklanki wody wraz z drożdżami). Składniki starannie wyrabiamy łyżką drewnianą.

Wyrobione ciasto przekładamy do formy, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia, tak by wyrosło 1 cm ponad wierzch formy.

Następnie surowy chleb pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez około 60 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Chleb jest prawidłowo upieczony gdy wbijemy do niego patyczek, który po wyciągnięciu jest suchy.

Upieczony chleb pozostawiamy w piekarniku do przestudzenia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/05/2015


comments powered by Disqus