Chleb z musem dyniowym i ziarnami

Przepyszny chleb na zakwasie z dodatkiem pure z dyni, wszelakiego rodzaju ziaren, mąki, soli i wody. Szczęście samo w sobie :).

Ocena:
1 5

Składniki na keksówkę o wymiarach 8 x 20 cm.

Keksówkę należy natłuścić np. masłem i oprószyć otrębami lub kaszą manną

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na zaczyn:
  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 125 g mąki pszennej (typ 650)
  • 125 g mąki żytniej (typ 720)
  • 250 g wody

Do miski wlewamy wodę, dodajemy zakwas, oraz oba rodzaje mąk i dokładnie wszystko mieszamy. Zaczyn przykrywamy folią i odstawiamy na 8-12 godzin.

Po tym czasie przygotujemy ciasto chlebowe.


Składniki na ciasto chlebowe:
  • cały zaczyn
  • 170 – 180 g wody
  • 200 g bardzo gęstego dyniowego puree"
  • 200 g mąki pszennej (użyłam ponownie typ 650)
  • 170 g mąki żytniej razowej (typ 720)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g pestek słonecznika

" dyniowe puree najlepiej jest przygotować piekąc dynię pokrojoną w plastry.


Wykonanie:

Do miski wlewamy wodę, dodajemy sól, pure z dyni i zakwas- mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk oraz ziarna i za pomocą miksera wyrabiamy ciasto - około 5 minut.

Ciasto przekładamy do keksówki. Wypełnimy je do 3/4 wysokości formy -wciskając ciasto w narożniki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - około godzinę. Przed pieczeniem bochen możemy posmarować wodą.

Surowy chleb pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 20 minut w 230 stopniach Celsjusza a następnie przez 15 minut w 210 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: góra-dół). Chleb jest prawidłowo upieczony gdy odda głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/11/2018


comments powered by Disqus