Chleb z mąki krupczatki

Dostałam od koleżanki przepis na szybki, zdrowy i niesamowicie smaczny chleb na bazie mąki krupczatki. Owego chleba nie musimy długo wyrabiać, wystarczy dokładnie zamieszać składniki i upiec :). Polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie keksówki o wymiarach 8 x 20 cm.

Keksówkę należy natłuścić np. masłem i oprószyć mąką krupczatką lub kaszą manną

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 500 ml letniej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru kryształu
  • 10 g soli
  • 1 szklanka mieszaniny ziaren (sezam, siemię lniane, słoneczki,pestki dyni, orzechy włoskie)
  • 2/3 szklanki otrąb pszennych/ żytnich/ jaglanych

Wykonanie:

W 100 ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże, 2 łyżki mąki pszennej oraz cukier i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy otręby, sól, ziarna, wyrośnięty zaczyn i wlewamy wodę. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy (masa ma być gęsta i klejąca). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 - 1,5 godziny).

Gdy ciasto wyrośnie ponownie je mieszamy (2-3 razy) i przekładamy do wcześniej przygotowanych keksówek. Ponownie odstawiamy na 20 minut by ciasto podrosło.

WYrośnięte, surowe chlebki pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez około 60 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu chleby wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/03/2018


comments powered by Disqus