Chleb z mąki krupczatki
Dostałam od koleżanki przepis na szybki, zdrowy i niesamowicie smaczny chleb na bazie mąki krupczatki. Owego chleba nie musimy długo wyrabiać, wystarczy dokładnie zamieszać składniki i upiec :). Polecam.





Składniki na dwie keksówki o wymiarach 8 x 20 cm.
Keksówkę należy natłuścić np. masłem i oprószyć mąką krupczatką lub kaszą manną
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 500 g mąki krupczatki
- 500 ml letniej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru kryształu
- 10 g soli
- 1 szklanka mieszaniny ziaren (sezam, siemię lniane, słoneczki,pestki dyni, orzechy włoskie)
- 2/3 szklanki otrąb pszennych/ żytnich/ jaglanych
Wykonanie:
W 100 ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże, 2 łyżki mąki pszennej oraz cukier i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy otręby, sól, ziarna, wyrośnięty zaczyn i wlewamy wodę. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy (masa ma być gęsta i klejąca). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 - 1,5 godziny).
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je mieszamy (2-3 razy) i przekładamy do wcześniej przygotowanych keksówek. Ponownie odstawiamy na 20 minut by ciasto podrosło.
WYrośnięte, surowe chlebki pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez około 60 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu chleby wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 15/03/2018
comments powered by Disqus