Chleb z kaszą manną

Prosty, pyszny, idealny na tosty. Nam najbardziej smakuje z masłem i truskawkowym dżemem. Polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na formę o wymiarach 8 x 20 cm.

Keksówkę należy natłuścić np. masłem i oprószyć kaszą manną

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g kaszy manny
  • 340 g letniej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 25 g świeżych drożdży

Dodatkowo:
  • 1 surowe białko
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego, słonecznika, suchego maku

Białko wlewamy do niewielkiej miski i podbijamy.


Wykonanie:

Do miski wlewamy (całą wodę) wodę, dodajemy sól, drożdże i miód. Składniki łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wsypujemy 200 g mąki i pozostawiamy do podrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy oliwę z oliwek, kasze mannę oraz pozostałą część mąki pszennej. Za pomocą miksera (z końcówką haka) wyrabiamy ciasto - około 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy suchą, czystą ścierką i pozostawiamy do podwojenia objętości (wyrośnięcia). Wyrośnięte ciasto ponownie zarabiamy około 10 minut.

Surowe ciasto przekładamy do keksówki. Wypełnimy je do 3/4 wysokości formy -wciskając ciasto w narożniki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - około godzinę. Przed pieczeniem bochen smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami.

Surowy chleb pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 45 minut w 200 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: góra-dół). Chleb jest prawidłowo upieczony gdy odda głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego

Edytuj


Data publikacji: 24/09/2020


comments powered by Disqus