Chleb z kaszą gryczaną

A dziś taki chlebek z mąki pszennej, na drożdżach i do tego z kaszą gryczaną. Przepis udany chlebek wspaniały :).

Ocena:
1 5

Składniki na keksówkę o wymiarach 8 x 20 cm.

Keksówkę należy natłuścić np. masłem i oprószyć otrębami lub kaszą manną

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 360 g letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 500 g mąki pszennej/tortowej (typ 650)

Wykonanie:

Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże, miód i 200 g mąki- mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk i za pomocą miksera wyrabiamy ciasto - około 5 minut. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do wyrośniętego zaczynu przesiewamy mąkę, dodajemy kaszę gryczaną (przestudzoną) oraz sól. Składniki chwile zarabiamy. Ciasto jest dość luźne.

Surowe ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.

Następnie przekładamy je do długiej keksówki (lub dwóch mniejszych) wcześniej wysmarowanych olejem i oprószonych mąką.

Wierzch smarujemy lekko wodą i zostawiamy do wyrośnięcia na ponowne około 20-30 minut.

Wyrośnięte, surowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 40 minut (piekarnik elektryczny , funkcja pieczenia termoobieg).

Chleb jest prawidłowo upieczony gdy odda głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczony chleb wykładamy z formy i studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 11/11/2018


comments powered by Disqus