Chleb wieloziarnisty
Chleb prze pyszny, drożdżowy na mące razowej i żytniej, z niewielkim dodatkiem ziaren słonecznika. Nic tylko jeść.





Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm.
Blachę należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 250 g razowej mąki pszennej
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 2/3 szklanki letniej wody
- 50 g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki suchych)
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka soli
- 150 g jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki gorącej wody
- 2 łyżki ziaren słonecznika
W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą miód i wodę.
Wykonanie:
W jogurcie naturalnym rozpuszczamy drożdże oraz sól.
Do miski przesiewamy oba rodzaje mąk. Do mąk dodajemy wodę, jogurt naturalny z drożdżami i solą oraz ziarna słonecznika. Za pomocą łyżki drewnianej dobrze wyrabiamy składniki, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypujemy mąki).
Ciasto przekładamy do keksówki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - ok. 1,5 godziny. Przed pieczeniem bochenek smarujemy za pomocą pędzelka wodą zmieszana z miodem i posypujemy ziarnami słonecznika.
Surowy chleb pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 20 minut w 200 stopniach Celsjusza a następnie w 170 stopniach przez 25-30 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Chleb jest prawidłowo upieczone gdy oddaje głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 10/05/2015
comments powered by Disqus