Chleb wieloziarnisty

Chleb prze pyszny, drożdżowy na mące razowej i żytniej, z niewielkim dodatkiem ziaren słonecznika. Nic tylko jeść.

Ocena:
1 5

Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm.

Blachę należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 250 g razowej mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 2/3 szklanki letniej wody
  • 50 g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki suchych)
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g jogurtu naturalnego

Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą miód i wodę.


Wykonanie:

W jogurcie naturalnym rozpuszczamy drożdże oraz sól.

Do miski przesiewamy oba rodzaje mąk. Do mąk dodajemy wodę, jogurt naturalny z drożdżami i solą oraz ziarna słonecznika. Za pomocą łyżki drewnianej dobrze wyrabiamy składniki, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypujemy mąki).

Ciasto przekładamy do keksówki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - ok. 1,5 godziny. Przed pieczeniem bochenek smarujemy za pomocą pędzelka wodą zmieszana z miodem i posypujemy ziarnami słonecznika.

Surowy chleb pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 20 minut w 200 stopniach Celsjusza a następnie w 170 stopniach przez 25-30 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Chleb jest prawidłowo upieczone gdy oddaje głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/05/2015


comments powered by Disqus