Chleb wiejski

Połączenie płatków owsianych, jak że zdrowej mąki gryczanej wraz z żytną tworzą niesamowity chleb - z chrupiącą skórką i bardzo miękkim a zarazem "dziurawym" miąższem. U nas szybko zjedzony z masłem i białym serem. Śniadanie mistrzów a przede wszystkim Małych Mistrzów :-).

Ocena:
1 5

Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 10x 27 cm.

Keksówkę należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 200 g mąki gryczanej
  • 330 g mąki żytniej typ 720
  • 350 ml letniej wody
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mleka w proszku (niebieskiego)
  • 50 g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki suchych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki gorącej wody

W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą miód i wodę.


Wykonanie:

W 150 ml letniej wody rozpuszczamy drożdże, mleko w proszku, cukier oraz sól.

Do miski przesiewamy 200 g mąki żytniej i 100 g mąki gryczanej. Do mąk dodajemy wodę w której rozpuściliśmy drożdże wraz z innymi składnikami, oliwę oraz pozostałe 200 ml wody. Składniki łączymy. Następnie dosypujemy pozostała część mąk (żytniej 130 g, gryczanej 100 g) oraz płatki owsiane. Za pomocą łyżki drewnianej dobrze wyrabiamy składniki, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypujemy mąki).

Ciasto przekładamy do keksówki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - ok. 1,5 godziny. Przed pieczeniem bochenek smarujemy za pomocą pędzelka wodą zmieszana z miodem.

Surowy chleb pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Chleby są prawidłowo upieczone gdy oddadzą głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/02/2015


comments powered by Disqus