Chleb turecki
Dla osób które lubią bakalie w pieczywie polecam poniższy sposób na chleb. Lekko słodki, mięsisty i idealnie komponujący się z białym, domowym serem. Polecam.





Składniki na dwa bochenki.
Przed pieczeniem wykładamy formę papierem do pieczenia.
Mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki
- 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g miodu płynnego
- 50 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 60 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki mleka
- 50 g rodzynek
- 60 g suszonych moreli
- 50 g orzechów włoskich lub laskowych
- 3 łyżki suchego maku
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
W w połowie szklanki letniego mleku rozpuszczamy drożdże wraz z miodem i odstawiamy do ich podwojenia objętości.
Jajka w całości wbijamy do miski dodajemy łyżkę cukru i ucieramy na jasnozłotą masę. Do masy jajecznej dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, mleko, sypki mak, posiekane bakalie oraz mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Do zarobionego ciasta dodajemy stopione masło i jeszcze raz wyrabiamy, następnie przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. Z wyrobionego ciasta formujemy dwa bochenki chleba, układamy je na blaszce do pieczenia, przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 50 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu chleby odstawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 16/08/2017
comments powered by Disqus