Chleb tostowy

Kto z nas nie lubi chleba tostowego. Chyba jest to najpyszniejsze i najbardziej niezdrowe pieczywo no chyba, że upieczemy je sami w domowym zaciszu to będzie najpyszniejsze i najzdrowsze ;-). A owy przepis poniżej gwarantuje Wam coś pysznego, zdrowego, coś co zastąpicie sklepowym wyrobem. Idealny do zapiekania, miękki, w ogóle się nie kruszy i idealnie kroi. Polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na 1 bochenek chleba.

Keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na chleb tostowy:
  • 400 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Do miski wlewamy letnią wodę i dodajemy do niej drożdże, miód i oliwą z oliwek. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sól i przesiana mąkę. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Nasze ciasto powinno nieco się kleić. Wyrobione ciasto przykrywamy sucha, czysta ścierka i pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40-50 minut.

Gdy ciasto podwoiło juz swą objętość lekko je zarabiamy (za pomocą łyżki drewnianej) i przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Formę z surowym ciastem oprószamy z wierzchu mąką, przykrywamy suchą, czystą ścierką i pozostawia do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto nacinamy jednym stanowczym ruchem - zdjęcia pomocnicze powyżej i wkładamy keksówekę z surowym ciastem do piekarnika.

Surowy chleb pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 40 minut, do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia "góra-dół ").

Po upieczeniu chleb pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzony wyciągamy z keksówki.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/12/2015


comments powered by Disqus