Chleb tostowy
Kto z nas nie lubi chleba tostowego. Chyba jest to najpyszniejsze i najbardziej niezdrowe pieczywo no chyba, że upieczemy je sami w domowym zaciszu to będzie najpyszniejsze i najzdrowsze ;-). A owy przepis poniżej gwarantuje Wam coś pysznego, zdrowego, coś co zastąpicie sklepowym wyrobem. Idealny do zapiekania, miękki, w ogóle się nie kruszy i idealnie kroi. Polecam.





Składniki na 1 bochenek chleba.
Keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na chleb tostowy:
- 400 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Do miski wlewamy letnią wodę i dodajemy do niej drożdże, miód i oliwą z oliwek. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sól i przesiana mąkę. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Nasze ciasto powinno nieco się kleić. Wyrobione ciasto przykrywamy sucha, czysta ścierka i pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
Gdy ciasto podwoiło juz swą objętość lekko je zarabiamy (za pomocą łyżki drewnianej) i przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Formę z surowym ciastem oprószamy z wierzchu mąką, przykrywamy suchą, czystą ścierką i pozostawia do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto nacinamy jednym stanowczym ruchem - zdjęcia pomocnicze powyżej i wkładamy keksówekę z surowym ciastem do piekarnika.
Surowy chleb pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 40 minut, do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia "góra-dół ").
Po upieczeniu chleb pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzony wyciągamy z keksówki.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 04/12/2015
comments powered by Disqus