Chleb razowy z ziarnami
Tym razem do chleba powstałego z połączenia mąk żytniej, orkiszowej, pszennej dodałam niesamowicie zdrowe, potrzebne w naszej diecie ziarna- siemienia, słonecznika oraz pestek dyni. Jest pysznie a przede wszystkim zdrowo.





Składniki na blachę o wymiarach 10 x 30 cm.
Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na zaczynu:
- 100 g mąki żytniej typ 2000
- 50 g mąki pszennej typ 450
- 170 g przegotowanej, ostudzonej wody
- 2 g pokruszonych świeżych drożdży
Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże i mąkę żytnią wraz z pszenną. Składniki dokładnie łączymy na jednolitą, gładką masę. Powstały zaczyn przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 12-16 godzin. Można również powstały zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką.
Najlepiej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego nasz wypiek.
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn z dnia poprzedniego
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 300 g mąki orkiszowej (typ 1650)
- 350 g letniej wody
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g ziaren dyni
- 10 g soli
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru kryształu
- 2 łyżki letniej wody
Wykonanie:
Do kubka wlewamy 2 łyżki letniej wody i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z cukrem kryształem. Roztarte drożdże łączymy z zaczynem który przygotowaliśmy 12 godzin wcześniej. Połączone składniki przykrywamy czystą, suchą ścierka i odstawiamy do wyraźnego wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę orkiszową, dodajemy do nich sól, ziarna dyni, słonecznika oraz siemienia lnianego. Składniki mieszamy ze sobą a następnie przekładamy do nich wyrośnięty zaczyn oraz letnia wodę. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy jednolite ciasto. Powstałą (lepiącą się) masę przykrywamy ponownie folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 50-60 minut. Po tym czasie ściągamy folię i za pomocą łyżki drewnianej odgazowujemy ciasto (chwile je wyrabiamy), po czym ponownie przykrywamy folią i pozostawiamy je do wyrośnięcia na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu.
Po upływie podanego czasu ciasto przekładamy na oprószona mąką stolnicę, zarabiamy, formujemy na kształt wałka i przekładamy je do blaszki. Surowy bochen pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20- 25 minut (lub do czasu aż chleb wyraźnie urośnie).
Surowy bochen pieczemy około 30 minut w 220-240 stopniach Celsjusza- lub do czasu gdy chleb ładnie zbrązowieje a ostukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Upieczony chleb wykładamy z piekarnika i pozostawiamy go do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 15/11/2015
comments powered by Disqus