Chleb razowy z ziarnami

Tym razem do chleba powstałego z połączenia mąk żytniej, orkiszowej, pszennej dodałam niesamowicie zdrowe, potrzebne w naszej diecie ziarna- siemienia, słonecznika oraz pestek dyni. Jest pysznie a przede wszystkim zdrowo.

Ocena:
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 10 x 30 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na zaczynu:
  • 100 g mąki żytniej typ 2000
  • 50 g mąki pszennej typ 450
  • 170 g przegotowanej, ostudzonej wody
  • 2 g pokruszonych świeżych drożdży

Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże i mąkę żytnią wraz z pszenną. Składniki dokładnie łączymy na jednolitą, gładką masę. Powstały zaczyn przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 12-16 godzin. Można również powstały zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką.

Najlepiej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego nasz wypiek.


Składniki na ciasto właściwe:
  • cały zaczyn z dnia poprzedniego
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 300 g mąki orkiszowej (typ 1650)
  • 350 g letniej wody
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g ziaren dyni
  • 10 g soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru kryształu
  • 2 łyżki letniej wody

Wykonanie:

Do kubka wlewamy 2 łyżki letniej wody i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z cukrem kryształem. Roztarte drożdże łączymy z zaczynem który przygotowaliśmy 12 godzin wcześniej. Połączone składniki przykrywamy czystą, suchą ścierka i odstawiamy do wyraźnego wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę orkiszową, dodajemy do nich sól, ziarna dyni, słonecznika oraz siemienia lnianego. Składniki mieszamy ze sobą a następnie przekładamy do nich wyrośnięty zaczyn oraz letnia wodę. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy jednolite ciasto. Powstałą (lepiącą się) masę przykrywamy ponownie folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 50-60 minut. Po tym czasie ściągamy folię i za pomocą łyżki drewnianej odgazowujemy ciasto (chwile je wyrabiamy), po czym ponownie przykrywamy folią i pozostawiamy je do wyrośnięcia na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu.

Po upływie podanego czasu ciasto przekładamy na oprószona mąką stolnicę, zarabiamy, formujemy na kształt wałka i przekładamy je do blaszki. Surowy bochen pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20- 25 minut (lub do czasu aż chleb wyraźnie urośnie).

Surowy bochen pieczemy około 30 minut w 220-240 stopniach Celsjusza- lub do czasu gdy chleb ładnie zbrązowieje a ostukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Upieczony chleb wykładamy z piekarnika i pozostawiamy go do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/11/2015


comments powered by Disqus