Chleb razowy z siemieniem i sezamem

Skórka chrupiąca, zdrowy miąższ bo powstały na bazie mąki żytniej, mąki orkiszowej i niewielkiej ilości mąki pszennej, z dodatkiem niesamowicie zdrowego i odżywczego siemienia lnianego oraz ziaren sezamu. Nic ująć nic dodać tylko piec i się nim zajadać.

Ocena:
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 10 x 40 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na zaczynu:
  • 150 g mąki żytniej typ 2000
  • 170 g przegotowanej, ostudzonej wody
  • 2 g pokruszonych świeżych drożdży

Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże i mąkę. Składniki dokładnie łączymy na jednolitą, gładką masę. Powstały zaczyn przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 12-16 godzin. Można również powstały zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką.

Najlepiej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego nasz wypiek.


Składniki na ciasto właściwe:

  • cały zaczyn z dnia poprzedniego
  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • 350 g mąki orkiszowej (typ 1650)
  • 350 g letniej wody
  • 50 g sezamu
  • 50 g siemienia lnianego
  • 10 g soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru kryształu
  • 2 łyżki letniej wody

Wykonanie:

Do kubka wlewamy 2 łyżki letniej wody i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z cukrem kryształem. Roztarte drożdże łączymy z zaczynem który przygotowaliśmy 12 godzin wcześniej. Połączone składniki przykrywamy czystą, suchą ścierka i odstawiamy do wyraźnego wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę orkiszową, dodajemy do nich sól, ziarna siemienia lnianego oraz sezamu. Składniki mieszamy ze sobą a następnie przekładamy do nich wyrośnięty zaczyn oraz letnia wodę. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy jednolite ciasto. Powstałą (lepiącą się) masę przykrywamy ponownie folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 50-60 minut. Po tym czasie ściągamy folię i za pomocą łyżki drewnianej odgazowujemy ciasto (chwile je wyrabiamy), po czym ponownie przykrywamy folią i pozostawiamy je do wyrośnięcia na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu.

Po upływie podanego czasu ciasto przekładamy na oprószona mąką stolnicę, zarabiamy, formujemy na kształt wałka i przekładamy je do blaszki. Surowy bochen pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20- 25 minut (lub do czasu aż chleb wyraźnie urośnie).

Surowy bochen pieczemy około 30 minut w 220-240 stopniach Celsjusza- lub do czasu gdy chleb ładnie zbrązowieje a ostukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Upieczony chleb wykładamy z piekarnika i pozostawiamy go do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego



Data publikacji: 04/11/2015


comments powered by Disqus