Chleb pszenny z żurawiną i słonecznikiem

Domowe pieczywo zagościło u mnie na dobre. Dziś proponuję bardzo prosty chleb pszenny, na drożdżach, ze pestkami słonecznika i suszoną żurawiną.

Ocena:
1 5

Składniki na keksówkę o wymiarach 7 cm x 27 cm.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 500 g maki pszennej typu 500
  • 225 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 ml letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki glukozy
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g pestek słonecznika

Wykonanie:

Robimy rozczyn: Do kubeczka wlewamy 100 ml letniej ( ale nie gorącej) wody i dodajemy do niej drożdże, glukozę oraz 2 łyżki mąki pszennej. Składniki energicznie mieszamy by uzyskać jednolitą konsystencję. Kubeczek przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił swą objętość.

Do miski przesiewamy pozostałą mąkę pszenną, dodajemy do niej sól, miękkie masło, jogurt naturalny, wyrośnięty rozczyn oraz bakalie. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy jednolite ciasto. Surowe ciasto przekładamy do keksówki ( rozkładamy je równomiernie w blaszce), przykrywamy suchą i czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Gdy już ciasto nam wyrośnie wkładamy je do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 35 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Upieczony chleb pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Przestudzony chleb wykładamy z keksówki, kroimy i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 14/03/2014


comments powered by Disqus