Chleb pszenny na drożdżach

Prosty chleb z dodatkiem tego co lubi najbardziej moja rodzina - z kminkiem, siemieniem i płatkami. Polecam gdyż chleb jest prosty w wykonaniu, szybko się go piecze i bardzo odżywczy.

Ocena:
1 5

Składniki na 4 bochenki.

Cztery keksówki o wymiarach 10 x 27 cm należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na rozczyn:
  • 70 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 250 ml letniego mleka

Składniki na ciasto właściwe:
  • 1 kg mąki pszennej typ 500
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżek kminku
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 2 łyżki soli
  • 3 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki gorącej wody

W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą miód i wodę.


Wykonanie:

Z rozkruszonych drożdży, cukru i podgrzanego (letniego) mleka robimy rozczyn i odstawiamy go do wyrośnięcia (wszystkie składniki mieszamy aż się rozpuszczą i połączą ze sobą). W jogurcie naturalnym rozpuszczamy drożdże oraz sól.

Do ej miski przesiewamy mąkę. Do mąki dodajemy płatki, kmin, siemię, sól, wodę oraz cały rozczyn. Za pomocą łyżki drewnianej dobrze wyrabiamy składniki, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypujemy mąki).

Ciasto przekładamy do keksówek. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - ok. 1,5 godziny. Przed pieczeniem bochenek smarujemy za pomocą pędzelka wodą zmieszana z miodem.

Surowy chleb pieczemy na najniższej półce piekarnika przez godzinę w 170 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Chleb jest prawidłowo upieczone gdy oddaje głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczone chleyb studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 14/05/2015


comments powered by Disqus