Chleb pszenny (biały)
Najczęściej spotykany w naszych domach - chleb pszenny, popularnie zwany białym - smaczny i prosty w wykonaniu a do tego z chrupiącą skórką.





Składniki na jeden duży bochen chleba
Blachę do pieczenia (naczynie żaroodporne) należy natłuścić olejem roślinnym/ słonecznikowym/rzepakowym i oprószyć mąką pszenną/ tortową.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 550 g zakwasu żytniego lub pszennego karmionego 12 godzin wcześniej
- 270 ml letniej wody
- 13 g soli
- 10 g świeżych drożdży
- 800-850 g mąki pszennej typu 650
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 4 łyżki letniej wody
W niewielkiej miseczce łączymy wodę wraz z miodem.
Wykonanie:
Do dużej miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z solą i zakwasem. Następnie przesiewamy mąkę pszenną i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny by wyrosło. Gdy nasze ciasto już wyrosło przekładamy je na stolnicę i chwilę zarabiamy (ciasto należy odgazować). Surowe ciasto przekłądamy do formy, przykrywamy ścierką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy mieszanka wody i miodu. Surowy chleb pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy je jeszcze 20-25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra -dół).
Upieczony chleb wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 06/11/2014
comments powered by Disqus