Chleb pszenny (biały)

Najczęściej spotykany w naszych domach - chleb pszenny, popularnie zwany białym - smaczny i prosty w wykonaniu a do tego z chrupiącą skórką.

Ocena:
1 5

Składniki na jeden duży bochen chleba

Blachę do pieczenia (naczynie żaroodporne) należy natłuścić olejem roślinnym/ słonecznikowym/rzepakowym i oprószyć mąką pszenną/ tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 550 g zakwasu żytniego lub pszennego karmionego 12 godzin wcześniej
  • 270 ml letniej wody
  • 13 g soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 800-850 g mąki pszennej typu 650

Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 4 łyżki letniej wody

W niewielkiej miseczce łączymy wodę wraz z miodem.


Wykonanie:

Do dużej miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z solą i zakwasem. Następnie przesiewamy mąkę pszenną i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny by wyrosło. Gdy nasze ciasto już wyrosło przekładamy je na stolnicę i chwilę zarabiamy (ciasto należy odgazować). Surowe ciasto przekłądamy do formy, przykrywamy ścierką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy mieszanka wody i miodu. Surowy chleb pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy je jeszcze 20-25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra -dół).

Upieczony chleb wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/11/2014


comments powered by Disqus