Chleb pszenno - żytni
Chleb jest idealny dla smakoszy kminu, który w tym wypieku idealnie pasuje do podkreślenia jego wyjątkowości. Chlebek już piekąc się w piekarniku kusi swym zapachem nasze kupki smakowe. U mnie niedługo po wyciągnięciu z piekarnika został szybko skonsumowany przez Męża i musiała zarobić i upiec jeszcze jeden :-).





Składniki na jeden bochen.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej typ 650
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju roślinnego/ rzepakowego/ słonecznikowego
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki kminku
Wykonanie:
Do dużej miski wlewamy wodę w której rozpuszczamy drożdże wraz z miodem. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Mieszaninę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w cieple miejsce na około godzinę aby wyrosło.
Gdy ciasto wyrośnie, ściągamy z miski folię i dodajemy mąkę żytnią, olej, sól, kminek i zagniatamy ciasto tak długo aż będzie jednolite i miękkie.
Wyrobione ciasto formujemy na kształt bochenka (lub dwóch niewielkich), umieszczamy je na blaszce do pieczenia i pozostawiamy na około 20-30 minut by wyrosło.
Wyrośnięty chleb pieczemy w 220 stopniach Celsjusza przez 40 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Nasz chleb jest upieczony gdy postukany od spodu wydaje głuchy głos.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 20/09/2016
comments powered by Disqus