Chleb pszenno-gryczany z jabłkiem
Pyszny chleb, po prostu pyszny, mięsisty, wilgotny, lekko słodki...





Składniki na formę o wymiarach 8 x 20 cm.
Keksówkę należy natłuścić np. masłem i oprószyć otrębami lub kaszą manną
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 250 g mąki gryczanej
- 210 g aktywnego zakwasu żytniego
- 310 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 duże jabłko
- ewentualnie 6 g świeżych drożdży
Wykonanie:
Przed przygotowaniem chleba zakwas musi być nakarmiony 8-12 godzin wcześniej.
Jabłko myjemy, wycinamy mu gniazda i kroimy w małą kosteczkę.
Do miski wlewamy wodę i dodajemy zakwas, sól (ewentualnie drożdże)- dokładnie łączymy składniki ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną, gryczaną oraz pokrojone w kostkę jabłko.. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto (około 10 minut wyrabiamy mikserem- hakami). Wyrobione ciasto odstawiamy na 5-6 godzin do wyrośnięcia- oczywiście czas rośnięcia ciasta zależne jest od temperatury i wilgotności otoczenia.
Gdy ciasto wyrośnie w misce ponownie je zarabiamy a następnie przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia - kolejne 5-6 godzin aż ciasto wyjdzie ponad blaszkę. Surowy chleb pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 35 minut a następnie 180 stopni 10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Chleb jest prawidłowo upieczony gdy odda głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 25/03/2019
comments powered by Disqus