Chleb pszenno-gryczany z jabłkiem

Pyszny chleb, po prostu pyszny, mięsisty, wilgotny, lekko słodki...

Ocena:
1 5

Składniki na formę o wymiarach 8 x 20 cm.

Keksówkę należy natłuścić np. masłem i oprószyć otrębami lub kaszą manną

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g mąki gryczanej
  • 210 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 310 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 duże jabłko
  • ewentualnie 6 g świeżych drożdży

Wykonanie:

Przed przygotowaniem chleba zakwas musi być nakarmiony 8-12 godzin wcześniej.

Jabłko myjemy, wycinamy mu gniazda i kroimy w małą kosteczkę.

Do miski wlewamy wodę i dodajemy zakwas, sól (ewentualnie drożdże)- dokładnie łączymy składniki ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną, gryczaną oraz pokrojone w kostkę jabłko.. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto (około 10 minut wyrabiamy mikserem- hakami). Wyrobione ciasto odstawiamy na 5-6 godzin do wyrośnięcia- oczywiście czas rośnięcia ciasta zależne jest od temperatury i wilgotności otoczenia.

Gdy ciasto wyrośnie w misce ponownie je zarabiamy a następnie przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia - kolejne 5-6 godzin aż ciasto wyjdzie ponad blaszkę. Surowy chleb pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 35 minut a następnie 180 stopni 10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Chleb jest prawidłowo upieczony gdy odda głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/03/2019


comments powered by Disqus