Chleb pszenno - gryczany

Po prostu pyszny, idealny, chrupiący a ten zapach.... Co tu będę pisać sam wygląd kusi by go upiec więc moi drodzy do dzieła....

Ocena:
1 5

Składniki na jeden bochenek.

Żeliwne naczynie - patelnie- wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem nie nagrzewamy piekarnika.


Składniki na zaczyn I:
  • 250 g mąki gryczanej
  • 200 g wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki należy wymieszać w misce, przykryć np. folią spożywczą i odstawić na 12 godzin, w temperaturze pokojowej.


Składniki na zaczyn II:
  • 250 g mąki pszennej (typ 550)
  • 200 g wody
  • 10 g świeżych drożdży

Wszystkie składniki należy wymieszać w misce, przykryć np. folią spożywczą i odstawić na 12 godzin, w temperaturze pokojowej.


Składniki na ciasto właściwe:
  • zaczyn I
  • zaczyn II
  • 50 g mąki żytniej (typ 720)
  • 50 g mąki pszennej (typ 550)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru kryształu
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 1 łyżka oleju roślinnego / rzepakowego

Wykonanie:

Świeże drożdże kruszymy do szklanki, dodajemy do nich 1/2 łyżeczkę cukru kryształu i za pomocą łyżeczki rozcieramy a następnie rozpuszczamy drożdże.

Do miski przesiewamy mąkę żytnią i pszenną i dodajemy do nich miód, sól, olej oraz oba zaczyny. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite, luźne i mocno lepkie ciasto (ciasto wyrabiamy około 10 minut).

Następnie wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Powinno lekko podrosnąć.

Podrośnięte ciasto wyciągnąć na blat i delikatnie odgazować (to znaczy formujemy z ciasta placek i złożyć go jak kopertę). Odgazowane ciasto formujemy w kulę - pomagamy sobie przy tym podsypując ciasto mąką.

Surowe ciasto umieszczamy w wyłożoną papierem do pieczenia żeliwnej patelni, przykrywamy suchą, czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejnych 30 minut - ja użyłam patelni żeliwnej.

Patelnie wstawiamy do zimnego piekarnika, przy czym na górną półkę piekarnika umieszczamy pustą blachę i pieczemy surowy chleb w 250 stopniach Celsjusza około 25 minut pod przykryciem a następnie wykładamy górną blachę i dopiekamy chleb jeszcze z 15-20 minut aż stanie się brązowy, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia "góra-dół").

Upieczony chleb wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 29/10/2015


comments powered by Disqus