Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Ostatnio moja kuchnia zamieniła się w domową piekarnię chleba w szczególności :). A zapachy wydostające się z niej powodują że szybko przybywa fanów domowego chleba tego najprostszego - pszenno żytniego na zakwasie. Chleba bez ulepszeń bo wystarczy zakwas, woda, sól, mąka pszenna i żytnia by uśmiech na buzi zawitał a brzuch się najadł.

Ocena:
1 5

Składniki na formę o wymiarach 8 x 20 cm.

Keksówkę należy natłuścić np. masłem i oprószyć otrębami lub kaszą manną

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub po prostu pszennej typu 650
  • 300 g mąki żytniej typu 720
  • 400 ml wody letniej, przegotowanej
  • 10-12 g soli

Zakwas aktywny to taki który wyciągnięty z lodówki, przez godzinę postał na blacie kuchennym i dodaliśmy do niego 100 g wody oraz 100 g mąki żytniej, wymieszaliśmy i zostawiliśmy go na 8-12 godziny by sobie popracował.


Wykonanie:

DO miski wlewamy wodę, dodajemy sól i zakwas- mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk i za pomocą miksera wyrabiamy ciasto - około 5 minut.

Ciasto przekładamy do keksówki. Wypełnimy je do 3/4 wysokości formy -wciskając ciasto w narożniki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - około godzinę. Przed pieczeniem bochen możemy posmarować wodą.

Surowy chleb pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 15 minut w 250 stopniach Celsjusza a następnie przez 45 minut w 200 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: góra-dół). Chleb jest prawidłowo upieczony gdy odda głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2018


comments powered by Disqus