Chleb orkiszowy z ziarnami

Cudowny chleb na zakwasie żytnim z dodatkiem mąki pszennej, orkiszowej i wszelakiego rodzaju ziaren w tym także kaszą jaglaną. Czasochłonny w wykonaniu ale warty poświęcenia tego czasu.

Ocena:
1 5

Składniki na formę o wymiarach 8 x 20 cm.

Keksówkę należy natłuścić np. masłem i oprószyć otrębami lub kaszą manną

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na zaczyn:
  • 85 g zakwasu żytniego
  • 230 g mąki pszennej np. tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
  • 150 g wody

Przed pieczeniem chleba 12-16 godzin wcześniej w misce mieszamy wodę z zakwasem i mąką pszenną, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy.


Składniki na ziarno:
  • 100 g wody
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g kaszy jaglanej

Przed pieczeniem chleba 12-16 godzin wcześniej w misce mieszamy wodę, siemię lniane oraz kasze jaglaną.


Składniki na ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • całe namoczone siemię lniane wraz z kaszą i wodą
  • 340 g mąki pszennej( typ 480 lub typ 550)
  • 230 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 420 g wody
  • 30 g oleju sezamowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 120 g pestek słonecznika
  • 120 g pestek dyni
  • 50 g sezamu

Wykonanie:

Do miski wlewamy wodę, dodajemy sól i zakwas- mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, ziarna, namoczone siemię z kaszą, olej i za pomocą miksera wyrabiamy ciasto - około 10 minut.

Ciasto przekładamy do keksówki. Wypełnimy je do 3/4 wysokości formy -wciskając ciasto w narożniki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - około godzinę. Przed pieczeniem bochen możemy posmarować wodą.

Surowy chleb pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 10 minut w 230 stopniach Celsjusza a następnie przez 40 minut w 200 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: góra-dół). Chleb jest prawidłowo upieczony gdy odda głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/08/2020


comments powered by Disqus