Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim

Zakwas w ruch, mąka orkiszowa, woda, trochę soli i ziarna sezamu.... i mamy wspaniały chleb :). Bez dodatków, bez konserwantów, spulchniaczy...

Ocena:
1 5

Składniki na formę o wymiarach 8 x 20 cm.

Keksówkę należy natłuścić np. masłem i oprószyć otrębami lub kaszą manną

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 500 g mąki orkiszowej typ 750
  • 165 g zakwasu żytniego
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 garści sezamu

Wykonanie:

Przed przygotowaniem chleba zakwas musi być nakarmiony 8-12 godzin wcześniej.

Do miski wlewamy wodę i dodajemy zakwas, cukier i sól- dokładnie łączymy składniki ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę orkiszową oraz ziarna sezamu. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto (około 10 minut wyrabiamy mikserem- hakami). Wyrobione ciasto odstawiamy na 5-6 godzin do wyrośnięcia- oczywiście czas rośnięcia ciasta zależne jest od temperatury i wilgotności otoczenia.

Gdy ciasto wyrośnie w misce ponownie je zarabiamy a następnie przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia - kolejne 5-6 godzin aż ciasto wyjdzie ponad blaszkę. Surowy chleb pieczemy w 210 stopniach Celsjusza przez 45 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Chleb jest prawidłowo upieczony gdy odda głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/04/2019


comments powered by Disqus