Chleb orkiszowy na drożdżach

Pyszny, prosty, niezawodny chleb na mące orkiszowej, który rośnie na drożdżach. Zdrowe śniadanie to podstawa.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie keksówkę o wymiarach 10x 27 cm.

Keksówki należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 800 g mąki orkiszowej typ 1850
  • 3 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 600 ml ciepłej wody

Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki niełuskanego sezamu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki gorącej wody

W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą miód i wodę.


Wykonanie:

W 100 ml letniej wody rozpuszczamy miód, drożdże oraz cukier.

Do miski przesiewamy mąkę i sól. W środku kopczyka robimy dołek, dodajemy oliwę, rozpuszczone drożdże z cukrem i miodem oraz pozostałą wodę. Za pomocą łyżki drewnianej dobrze wyrabiamy składniki, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypujemy mąki).

Ciasto po równo rozdzielamy do keksówek. Wypełnimy je do połowy, wciskając ciasto w narożniki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - ok. 1,5 godziny. Przed pieczeniem bochenki smarujemy za pomocą pędzelka wodą zmieszana z miodem i posypujemy sezamem.

Surowe chleby pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 40 minut w 190-200 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Chleby są prawidłowo upieczone gdy oddadzą głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczone chleby studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 23/01/2015


comments powered by Disqus