Chleb orkiszowo-żytnio-pszenny z płatkami owsianymi

Od pewnego czasu moja rodzina żywi się prawdziwym domowym chlebem. Bazą każdego chleba staje się u mnie zakwas żytni i mieszanka zdrowych mąk - żytniej, orkiszowej, graham, pszennej ale także wszelakiego rodzaju płatki owsiane, kukurydziane czy bakalie. Poniżej przepis na taki domowy chleb, który po upieczeniu może siedzieć nawet tydzień zachowując swoją świeżość, smak, wygląd, który idealnie smakuje z masłem czy domowym smalcem.

Ocena:
1 5

Składniki na jeden duży bochen chleba.

Blachę do pieczenia (o wymiarach 10 x 27 cm) ) należy natłuścić olejem roślinnym/ słonecznikowym/rzepakowym i oprószyć mąką pszenną/ tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 50 g mąki żytniej typ 2000
  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 200g mąki orkiszowej
  • 100 g płatków owsianych
  • 15 g soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g zakwasu żytniego lub pszennego karmionego 12 godzin wcześniej
  • 150 g letniej wody
  • 300 g letniego mleka

Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 4 łyżki letniej wody
  • 3-4 łyżki płatków owsianych

W niewielkiej miseczce łączymy wodę wraz z miodem.


Wykonanie:

Do dużej miski wlewamy letnią wodę wraz z mlekiem i rozpuszczamy w nim sól, cukier i zakwas. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, orkiszową, żytnią, dodajemy płatki owsiane i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do formy, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy mieszanka wody i miodu, posypujemy płatkami owsianymi Surowy chleb pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy je jeszcze 20-25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra -dół).

Upieczony chleb wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 24/09/2014


comments powered by Disqus