Chleb oliwkowy

Chleb idealny do mozzarelli, pomidorów, oliwy z oliwek i świeżej bazylii, oregano. Choć przyznam, że z samym masłem również świetnie smakuje. Polecam bo smak i zapach wart jest każdej minuty jaką musimy poświęcić na jego wykonanie.

Ocena:
1 5

Składniki na jeden duży bochen chleba.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 800 g mąki pszennej typ 550
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 500 ml letniej wody
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g czarnych oliwek z zalewy
  • 100 g zielonych oliwek z zalewy
  • 3 łyżki ziół greckich

Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego/roślinnego/słonecznikowego

Wykonanie:

Czerwona cebulę obieramy, przecinamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy pokrojone w wiórki cebulę i smażymy do miękkości. Podsmażoną cebulę ściągamy z palnika.

Oliwki czarne i zielone przecinamy na 3 części (plastry).

Do miski przesiewamy mąkę, drożdże, sól, zioła, wlewamy wodę i dodajemy pokrojone w plastry oliwki oraz podsmażoną cebulę. Za pomocą łyżki drewnianej wszystko dokładnie mieszamy, następnie wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość (na około godzinę). Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę i odgazowujemy je - ciasto lekko rozgniatamy dłonią na kształt prostokąta i składamy do środka najpierw jeden bok, potem drugi, a na koniec przekładamy go jeszcze raz na pół. Uformować bochenek przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Surowy bochen przykrywamy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Wyrośnięty bochen z wierzchu smarujemy olejem a następnie pieczemy go w 210 stopniach Celsjusza przez 45 minut, aż nabierze złotego koloru (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu bochenek wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/05/2016


comments powered by Disqus