Chleb kukurydziano-dyniowy

Hym.... a że mama ma wyhodowała mnóstwo dyń dla mnie i ja ich nie byłam w stanie przerobić przez jesień.... troszkę ich za puszkowałam :-). I dziś słój jeden nie wykorzystałam do zupy (z resztom jak że pysznej i rozgrzewającej) ale do chleba i to nie całkiem pszennego ale kukurydzianego.....

Ocena:
1 5

Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 10x 27 cm.

Keksówkę należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 350 g mąki pszennej poznańskiej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g puree z dyni
  • 150 ml letniego mleka
  • 35 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soli
  • 35 g oleju roślinnego

Wykonanie:

W 100 ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże, 2 łyżki mąki pszennej oraz cukier.

Do miski przesiewamy oba rodzaje mąk (pszenną i kukurydzianą). W środku kopczyka robimy dołek, dodajemy purée z dyni , rozpuszczone drożdże z cukrem, sól oraz olej. Za pomocą miksera dobrze wyrabiamy składniki, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypujemy mąki).

Ciasto przekładamy do keksówki. Wypełnimy je do połowy, wciskając ciasto w narożniki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - około godzinę.

Surowy chleb pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 40 minut w 200 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: góra-dół). Chleb jest prawidłowo upieczony gdy odda głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 26/02/2018


comments powered by Disqus