Chleb Huculski
Prosty, pyszny, pszenno-żytni chleb z prażoną cebulą w miodzie z dodatkiem owoców jałowca.





Składniki na dwa bochenki.
Przed pieczeniem wykładamy formę papierem do pieczenia.
Mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na chleb:
- 500 g mąki żytniej typ 720
- 250 g mąki pszennej razowej
- 250 g mąki pszennej typ 550
- 20 g drożdży
- 2 szklanki serwatki
- 2 łyżki cukru kryształu
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 10 owoców jałowca
- 15 g soli
Dodatkowo:
- 2 łyżki miodu
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju roślinnego/rzepakowego
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na 1 łyżce oleju. Do podsmażonej cebuli dodajemy miód i wszystko mieszamy.
Patelnię ze składnikami ściągamy z palnika.
Wykonanie:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy do ich podwojenia objętości.
Do miski przesiewamy wszystkie rodzaje mąki i dodajemy sól, serwatkę oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Następnie do wyrośniętego ciasta dodajemy przetarte (lub drobno posiekane) owoce jałowca i olej, lekko wyrabiamy aż zacznie nam ciasto odstawać od ręki. Z wyrobionego ciasta formujemy dwa bochenki chleba, układamy je na blaszce do pieczenia, przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 50 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Na 5 minut przed końcem pieczenia polewamy bochenki z wierzchu prażona cebulą wraz z miodem.
Po upieczeniu chleby odstawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 07/08/2017
comments powered by Disqus