Chleb graham z ziarnami
Zdrowe śniadanie czy kolacja to już połowa sukcesu. Chleb upieczony z mieszanki mąk graham oraz pszennej z dodatkami siemienia, czarnego sezamu i słonecznika łuskanego.





Składniki na dwie keksówkę o wymiarach 10x 27 cm.
Keksówki należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 600
- 2 szklanki mąki graham typ 1850
- 2 szklanki letniej wody
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki nasion siemienia lnianego
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki gorącej wody
W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą miód i wodę.
Wykonanie:
W letniej wody rozpuszczamy drożdże oraz sól. Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje maki (pszennej i graham) oraz nasiona. Za pomocą łyżki drewnianej dobrze wyrabiamy składniki, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję (nie dosypujemy mąki).
Ciasto po równo rozdzielamy do keksówek. Wypełnimy je do połowy, wciskając ciasto w narożniki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - ok. 1,5 godziny. Przed pieczeniem bochenki smarujemy za pomocą pędzelka wodą zmieszana z miodem.
Surowe chleby pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 40 minut w 180 - 200 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Chleby są prawidłowo upieczone gdy oddadzą głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.
Upieczone chleby studzimy na kratce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 07/02/2015
comments powered by Disqus