Chleb graham z ziarnami

Zdrowe śniadanie czy kolacja to już połowa sukcesu. Chleb upieczony z mieszanki mąk graham oraz pszennej z dodatkami siemienia, czarnego sezamu i słonecznika łuskanego.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie keksówkę o wymiarach 10x 27 cm.

Keksówki należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 600
  • 2 szklanki mąki graham typ 1850
  • 2 szklanki letniej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki nasion siemienia lnianego

Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki gorącej wody

W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą miód i wodę.


Wykonanie:

W letniej wody rozpuszczamy drożdże oraz sól. Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje maki (pszennej i graham) oraz nasiona. Za pomocą łyżki drewnianej dobrze wyrabiamy składniki, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję (nie dosypujemy mąki).

Ciasto po równo rozdzielamy do keksówek. Wypełnimy je do połowy, wciskając ciasto w narożniki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - ok. 1,5 godziny. Przed pieczeniem bochenki smarujemy za pomocą pędzelka wodą zmieszana z miodem.

Surowe chleby pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 40 minut w 180 - 200 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Chleby są prawidłowo upieczone gdy oddadzą głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczone chleby studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/02/2015


comments powered by Disqus