Chleb francuski

Chleb na drożdżach, który jest bardzo prosty i łatwy do przygotowania. Idealny do kanapek, swietnie pasujący i na słodko i na słono.

Ocena:
1 5

Składniki na 1 bochenek chleba.

Keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 15 g miękkiego masła
  • 350 g letniej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól rozpuszczone w wodzie drożdże oraz miękkie masło. Z podanych składników zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejscu do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut – lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto chwile zagniatamy a następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30 cm x 10 cm, przykrywamy ponownie czystą, suchą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15-20 minut.

Wyrośnięty chleb pieczemy w 220 stopniach Celsjusza przez około 30 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Upieczony chleb powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.

Upieczone pieczywo pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/01/2016


comments powered by Disqus