Chleb dyniowy z sezamem
Jeszcze jest dynia w sklepach, jeszcze można zrobić pyszny chlebek z jej dodatkiem. U mnie dziś zapachy się roznoszą nieziemskie.....





Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 10x 27 cm.
Keksówkę należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 320 g mąki pszennej typ 650
- 150 g purée z dyni
- 100 ml letniego mleka
- 50 ml wody (ilość uzależniona od gęstości purée)
- 10g drożdży świeżych
- 25 g masła
- 3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 3 łyżki ziaren sezamu
Wykonanie:
W 100 ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże, 2 łyżki mąki pszennej oraz cukier.
Do miski przesiewamy mąkę. W środku kopczyka robimy dołek, dodajemy purée z dyni , rozpuszczone drożdże z cukrem, sól, rozpuszczone masło, wodę.. Za pomocą miksera dobrze wyrabiamy składniki, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypujemy mąki).
Ciasto przekładamy do keksówki. Wypełnimy je do połowy, wciskając ciasto w narożniki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - około godzinę. Przed pieczeniem bochen obficie posypujemy ziarnami sezamu.
Surowy chleb pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 40 minut w 200 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: góra-dół). Chleb jest prawidłowo upieczony gdy odda głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 08/11/2017
comments powered by Disqus