Chleb domowy
Bardzo mięsisty, sycący i lekko ziołowy chleb, który najlepiej kroić po jego całkowitym przestygnięciu.





Składniki na dwie keksówki o wymiarach 10 x 27 cm.
Keksówki należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej typ 650
- 1,5 szklanki letniej wody
- 2 całe, surowe jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g żółtego sera pokrojonego w kostkę (1 x 1 cm)
- 2 łyżeczki soli
- po 1 łyżeczce suszonego majeranku i zielonej czubricy
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki gorącej wody
W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą miód i wodę.
Wykonanie:
W 150 ml letniej wody rozpuszczamy drożdże wraz z solą i ziołami.
Do miski przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy do niej całe jajka, letnią wodę, rozpuszczone drożdże w wodzie oraz ser żółty. Za pomocą łyżki drewnianej dobrze wyrabiamy składniki, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypujemy mąki).
Ciasto przekładamy do prostokątnych blaszek Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - ok. 1,5 godziny. Przed pieczeniem bochenek smarujemy za pomocą pędzelka wodą zmieszana z miodem.
Surowy chleby pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Chleby są prawidłowo upieczone gdy oddadzą głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 27/02/2015
comments powered by Disqus