Chleb domowy

Bardzo mięsisty, sycący i lekko ziołowy chleb, który najlepiej kroić po jego całkowitym przestygnięciu.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie keksówki o wymiarach 10 x 27 cm.

Keksówki należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej typ 650
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 2 całe, surowe jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g żółtego sera pokrojonego w kostkę (1 x 1 cm)
  • 2 łyżeczki soli
  • po 1 łyżeczce suszonego majeranku i zielonej czubricy

Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki gorącej wody

W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą miód i wodę.


Wykonanie:

W 150 ml letniej wody rozpuszczamy drożdże wraz z solą i ziołami.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy do niej całe jajka, letnią wodę, rozpuszczone drożdże w wodzie oraz ser żółty. Za pomocą łyżki drewnianej dobrze wyrabiamy składniki, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypujemy mąki).

Ciasto przekładamy do prostokątnych blaszek Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - ok. 1,5 godziny. Przed pieczeniem bochenek smarujemy za pomocą pędzelka wodą zmieszana z miodem.

Surowy chleby pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Chleby są prawidłowo upieczone gdy oddadzą głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 27/02/2015


comments powered by Disqus