Chałka z rodzynkami

Pleciony, drożdżowy warkocz z rodzynkami smakuje wyśmienicie! Nie tylko zaraz po upieczeniu. Jeśli szybko nie zostanie zjedzony, swoją świeżość zachowuje przez kolejne dni - nie wysycha. Podany z kakaem lub ciepłym mlekiem, przywołuje smak dzieciństwa!

Ocena:
1 5

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i lekko podsypujemy mąką pszenną / tortową.

Przed pieczeniem należy nagrzać piekarnik.


Składniki na chałkę:
  • 500 g + 4 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 150 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 g "mokrych / świeżych" drożdży
  • 5 dużych łyżek miodu
  • 3 łyżki rodzynek

Składniki na posypkę:
  • 5 g margaryny
  • 15 gram cukru kryształu
  • 15 gram mąki pszennej / tortowej

Wykonanie:

Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy do niego miód. Składniki podgrzewamy na małym ogniu żeby się rozpuściły. Następnie lekko przestudzamy. Mleko z miodem nie może być gorące.

W dużym kubku rozdrabniamy drożdże i dodajemy do nich mleko oraz 4 łyżki mąki. Wszystko mieszamy ze sobą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15- 20 minut. Zaczyn powinien powiększyć swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy do niej dwa całe jajka, rodzynki oraz zaczyn. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 równe części z których formujemy jednakowej długości wałki. Z wałków zaplatamy warkocz. Przykrywamy go ścierką i pozostawiamy na 30- 60 minut w ciepłym miejscu.

Gdy chałka nam trochę podrośnie - białko lekko podbijamy i smarujemy nim warkocz.

Składniki na posypkę łączymy ze sobą. Następnie rozdrabniamy ją na chałkę. Chałkę pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 - 25 minut.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus