Chałka z rodzynkami
Pleciony, drożdżowy warkocz z rodzynkami smakuje wyśmienicie! Nie tylko zaraz po upieczeniu. Jeśli szybko nie zostanie zjedzony, swoją świeżość zachowuje przez kolejne dni - nie wysycha. Podany z kakaem lub ciepłym mlekiem, przywołuje smak dzieciństwa!





Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i lekko podsypujemy mąką pszenną / tortową.
Przed pieczeniem należy nagrzać piekarnik.
Składniki na chałkę:
- 500 g + 4 łyżki mąki pszennej / tortowej
- 150 g margaryny
- 2 jajka
- 1 białko
- 3/4 szklanki mleka
- 50 g "mokrych / świeżych" drożdży
- 5 dużych łyżek miodu
- 3 łyżki rodzynek
Składniki na posypkę:
- 5 g margaryny
- 15 gram cukru kryształu
- 15 gram mąki pszennej / tortowej
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy do niego miód. Składniki podgrzewamy na małym ogniu żeby się rozpuściły. Następnie lekko przestudzamy. Mleko z miodem nie może być gorące.
W dużym kubku rozdrabniamy drożdże i dodajemy do nich mleko oraz 4 łyżki mąki. Wszystko mieszamy ze sobą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15- 20 minut. Zaczyn powinien powiększyć swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy do niej dwa całe jajka, rodzynki oraz zaczyn. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 równe części z których formujemy jednakowej długości wałki. Z wałków zaplatamy warkocz. Przykrywamy go ścierką i pozostawiamy na 30- 60 minut w ciepłym miejscu.
Gdy chałka nam trochę podrośnie - białko lekko podbijamy i smarujemy nim warkocz.
Składniki na posypkę łączymy ze sobą. Następnie rozdrabniamy ją na chałkę. Chałkę pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 - 25 minut.
Smacznego
Data publikacji: 05/11/2012
comments powered by Disqus