Cebularze Lubelskie II
Do wyjazdu w gości postanowiłam przygotować coś prostego ale dobrego- cebularze. Od razu powiem, że nadzienie do tradycyjnych cebularzy lubelskich należy przygotować dzień wcześniej. Jak wiadomo przysmak owy wywodzi się z XIX wieku, z lubelskiego Starego Miasta. Dziś receptura jest znana całej Lubelszczyźnie. Drożdżowe, chrupiące, złociste ciasto, pachnące nadzieniem cebulowym z makiem. Cebularze są najlepsze na gorąco ale i zimne smakują nieziemsko.





Składniki na około 15 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 30 g drożdży świeżych
Składniki na nadzienie cebulowo - makowe:
- 3 wielkie cebule, pokrojone w grubą kostkę (razem ponad 500 g)
- 5 łyżek suchego maku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
Cebulę kroimy w grubą kostkę, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 2 minut, odcedzamy z wody. Do przegotowanej cebuli dodajemy mak, olej, sól, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i uieszczamy w lodówce na cała noc.
Dodatkowo:
- 1 surowe jajko
- 2 łyżki wody
W niewielkiej miseczce podbijamy widelcem jajko z wodą.
Wykonanie:
Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , płaska łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.
Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe mleko, rozpuszczone masło, wyrośnięte drożdże i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy chwile zarabiamy a następnie formujemy w wałek który dzielimy na 15 równych części. Każdą część formujemy w kulę którą następnie spłaszczamy na kształt placka o średnicy 6-7 cm. Każdy placek smarujemy rozkłóconym jajkiem, nakładamy na niego porcję farszu cebulowo- makową.
Surowe cebularze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez około 25 minut, do zrumienienia (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 20/02/2017
comments powered by Disqus