Cebularze
Cebularze to Lubelski specjał. Wypieki te to nic innego jak pyszne, puszyste ciasto drożdżowe połączone z duszoną cebulką i żółtym serem. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno.





Składniki na około 20 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 3-4 łyżki oleju roślinnego/ rzepakowego/ słonecznikowego
- 40 g świeżych drożdży
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
Skłądniki na farsz:
- 1 łyżka masła
- 6 sztuk średniej wielkości cebul
- 250 g sera żółtego (np. gouda)
- 1 łyżeczka domowej vegety
Cebulę obieramy, przecinamy na pół i tniemy w półplasterki.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy wiórki cebuli, przyprawy i podsmażamy cebulę. Podsmażoną cebulę ściągamy z palnika.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kosteczkę.
Dodatkowo:
- 1 surowe jajko
Jajko wbijamy do niewielkiej miseczki i lekko je podbijamy.
Wykonanie:
Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , płaska łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.
Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe mleko, olej, wyrośnięte drożdże i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy chwile zarabiamy a następnie formujemy w wałek który dzielimy na 20 równych części. Każdą część formujemy w kulę którą następnie spłaszczamy, wałkujemy na kształt placka o średnicy 6-7 cm. Każdy placek smarujemy rozkłóconym jajkiem, nakładamy na niego porcję sera żółtego a na wierzch podsmażoną cebulę.
Surowe cebularze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez około 25 minut, do zrumienienia (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 25/05/2016
comments powered by Disqus