Cebulaki

Małe bułeczki drożdżowe z dużą ilością cebuli to nic innego jak cebulaki.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blaszki do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej / tortowej
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:
  • 2 białka
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki oliwy

Białka wlewamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.

Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę. Oliwę wlewamy na patelnie i podgrzewamy ją. Następnie dodajemy cebulę i rumienimy ją. Zarumienioną cebulę ściągamy z palnika.


Wykonanie:

Mleko wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Do kubka wlewamy letnie mleko i dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Składniki energicznie łączymy ze sobą tak by powstała nam jednolita, płynna konsystencja. Kubek przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce w celu wyrośnięcia zaczynu.

Do miski przesiewamy mąkę do , której dodajemy żółtka, masło oraz podrumienioną cebulę. Zarabiamy składniki a następnie dodajemy do powstałego ciasta wyrośnięte drożdże. Ponownie wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy czystą ścierka by podwoiło swą objętość.
Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane bułeczki układamy w dość dużych odstępach na blaszce do pieczenia. Przykrywamy je ponownie ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem.

Cebulaki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 20 minut - na złoty kolor.Po upieczeniu bułeczki odstawiamy do przestygnięcia.

Podajemy z sosem czosnkowym.

Smacznego


Data publikacji: 17/05/2013


comments powered by Disqus