Cebulaki
Małe bułeczki drożdżowe z dużą ilością cebuli to nic innego jak cebulaki.





Składniki na dwie blaszki do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej / tortowej
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki mleka
- 60 g miękkiego masła
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- 2 białka
- 3 duże cebule
- 2 łyżki oliwy
Białka wlewamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę. Oliwę wlewamy na patelnie i podgrzewamy ją. Następnie dodajemy cebulę i rumienimy ją. Zarumienioną cebulę ściągamy z palnika.
Wykonanie:
Mleko wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Do kubka wlewamy letnie mleko i dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Składniki energicznie łączymy ze sobą tak by powstała nam jednolita, płynna konsystencja. Kubek przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce w celu wyrośnięcia zaczynu.
Do miski przesiewamy mąkę do , której dodajemy żółtka, masło oraz podrumienioną cebulę. Zarabiamy składniki a następnie dodajemy do powstałego ciasta wyrośnięte drożdże. Ponownie wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy czystą ścierka by podwoiło swą objętość.
Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane bułeczki układamy w dość dużych odstępach na blaszce do pieczenia. Przykrywamy je ponownie ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem.
Cebulaki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 20 minut - na złoty kolor.Po upieczeniu bułeczki odstawiamy do przestygnięcia.
Podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego
Data publikacji: 17/05/2013
comments powered by Disqus