Calzone
Chcąc nie chcąc muszę się pochwalić, że calzone wyszło pyszne. Idealne ciasto, idealny farsz i idealna sobota by je zjeść.
Poniżej podaje przepis na 4 duże pierogi , którymi spokojnie nakarmimy 4 osoby.





Składniki na 4 duże pierogi.
Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej / tortowej ( typu 450)
- 200 g mąki krupczatki
- 200 ml letniego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g roztopionego masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru ( użyłam brązowego)
- 1 duża łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka mielonego czosnku ( nie koniecznie ale zdrowo)
Składniki na farsz:
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 70 g salami
- 70 g kabanosa
- 70 g szynki
- 100 g sera typu feta
- 1 cebula
- 200 g żółtego, startego sera typu gouda
- 100 g pieczarek
- 4 sztuki ostrych papryczek piri -piri ( wg. uznania)
- 1 łyżeczka zielonej czubrycy
- 1 łyżka masła
- 2 szczypty soli
Pomidorki koktajlowe myjemy, suszymy i przecinamy na pół.
Wędliny kroimy w dość grube paski, kostki .
Ser typu feta kruszymy.
Cebule obieramy i kroimy w talarki.
Pieczarki myjemy, obieramy , kroimy w plastry. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na nim surowe pieczarki z dwoma szczyptami soli. Gdy podsmażymy pieczarki ściągamy patelnię z palnika.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki ( wędlinę, ser, warzywa) i dodajemy do nich czubrycę. Wszystko łączymy ze sobą łyżką drewnianą.
Dodatkowo:
- 1 surowe jajko
- 1-2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego , granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki zielonej czubrycy ( ewentualnie)
Jajko wbijamy do miski i lekko podbijamy.
Wykonanie:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, cukier, czosnek i sól.
Oba rodzaje maki przesiewamy do miski ( dzięki temu ja suszymy i ogrzewamy). Do mąk dodajemy rozpuszczone drożdże wraz z przyprawami. Wlewamy masło wraz z oliwą. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy czystą i suchą ścierką i odstawiamy je na 30 minut w ciepłe miejsce by wyrosło.
Stolnicę podsypujemy lekko mąką pszenną / tortową i na nią wykładamy wyrośnięte drożdżowe ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy lub rozciągamy dłońmi na kształt okręgu o grubości 5 mm. Na połowę każdego placka wykładamy farsz ( zdjęcie powyżej). Drugą część placka (na której nie ma farszu), po brzegach smarujemy rozmąconym jajkiem. Ciasto z farszem składamy na pół i zlepiamy jak pieroga (zdjęcie powyżej).
Tak przygotowane pierogi układamy na blaszce do pieczenia ( po dwa pierogi na jednej blaszce), smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy granulowana papryką, czosnkiem, zieloną czubrycą. Surowe calzone przed pieczeniem pozostawiamy jeszcze na 15-20 minut by podrosło a następnie pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).
Upieczone calzone wykładamy z piekarnika, przekładamy na talerz i podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 25/10/2013
comments powered by Disqus