Calzone

Chcąc nie chcąc muszę się pochwalić, że calzone wyszło pyszne. Idealne ciasto, idealny farsz i idealna sobota by je zjeść.

Poniżej podaje przepis na 4 duże pierogi , którymi spokojnie nakarmimy 4 osoby.

Ocena:
1 5

Składniki na 4 duże pierogi.

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej / tortowej ( typu 450)
  • 200 g mąki krupczatki
  • 200 ml letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru ( użyłam brązowego)
  • 1 duża łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka mielonego czosnku ( nie koniecznie ale zdrowo)

Składniki na farsz:
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 70 g salami
  • 70 g kabanosa
  • 70 g szynki
  • 100 g sera typu feta
  • 1 cebula
  • 200 g żółtego, startego sera typu gouda
  • 100 g pieczarek
  • 4 sztuki ostrych papryczek piri -piri ( wg. uznania)
  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy
  • 1 łyżka masła
  • 2 szczypty soli

Pomidorki koktajlowe myjemy, suszymy i przecinamy na pół.

Wędliny kroimy w dość grube paski, kostki .

Ser typu feta kruszymy.

Cebule obieramy i kroimy w talarki.

Pieczarki myjemy, obieramy , kroimy w plastry. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na nim surowe pieczarki z dwoma szczyptami soli. Gdy podsmażymy pieczarki ściągamy patelnię z palnika.

Do miski wsypujemy wszystkie składniki ( wędlinę, ser, warzywa) i dodajemy do nich czubrycę. Wszystko łączymy ze sobą łyżką drewnianą.


Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko
  • 1-2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego , granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki zielonej czubrycy ( ewentualnie)

Jajko wbijamy do miski i lekko podbijamy.


Wykonanie:

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, cukier, czosnek i sól.

Oba rodzaje maki przesiewamy do miski ( dzięki temu ja suszymy i ogrzewamy). Do mąk dodajemy rozpuszczone drożdże wraz z przyprawami. Wlewamy masło wraz z oliwą. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.

Wyrobione ciasto przykrywamy czystą i suchą ścierką i odstawiamy je na 30 minut w ciepłe miejsce by wyrosło.

Stolnicę podsypujemy lekko mąką pszenną / tortową i na nią wykładamy wyrośnięte drożdżowe ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy lub rozciągamy dłońmi na kształt okręgu o grubości 5 mm. Na połowę każdego placka wykładamy farsz ( zdjęcie powyżej). Drugą część placka (na której nie ma farszu), po brzegach smarujemy rozmąconym jajkiem. Ciasto z farszem składamy na pół i zlepiamy jak pieroga (zdjęcie powyżej).

Tak przygotowane pierogi układamy na blaszce do pieczenia ( po dwa pierogi na jednej blaszce), smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy granulowana papryką, czosnkiem, zieloną czubrycą. Surowe calzone przed pieczeniem pozostawiamy jeszcze na 15-20 minut by podrosło a następnie pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Upieczone calzone wykładamy z piekarnika, przekładamy na talerz i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/10/2013


comments powered by Disqus