Bułki ziołowo-czosnkowe
Jakiś czas się zbierałam by zrobić te pyszne bułeczki - tak naprawdę to czekałam na ogrodowy czosnek od rodziców i mój balkonowy urodzaj ziół. Polecam bo bułki są naprawdę smaczne.





Składniki na 10-12 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na bułki:
- 400 g mąki pszennej tortowej (typ 480 lub typ 550)
- 40 g roztopionego masła
- 260 g mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 60 g miękkiego masła
- 7 ząbków czosnku
- 5 łyżek świeżych ziół np. pietruszki, oregano, bazylii, majeranku, tymianku
- szczypta soli
Jajko wbijamy do miski i lekko podbijamy.
Do osobnej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła, szczyptę soli i mieszamy.
Wykonanie:
Do miski wlewamy letnie mleko i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z cukrem. Następnie dodajemy 150 g mąki pszennej i mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut).
Następnie do zaczynu dodajemy przesianą mąkę pszenną wraz z solą i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy roztopione masło i wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy a następnie dzielimy na 10-12 części. Z każdej części formujemy bułkę - zdjęcia pomocnicze powyżej. Surowe pieczywo pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i nacinamy wzdłuż do połowy ich wysokości. Powstałe wgłębienie smarujemy masłem ziołowo-czosnkowym- zdjęcia pomocnicze powyżej.
Surowe pieczywo pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 15-20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.
Smacznego
Data publikacji: 15/10/2017
comments powered by Disqus