Bułki z pieczarkami
Choć przed Świętami Bożego narodzenia czeka nas pracy w bród to i tak proponuję przygotować do barszczu czerwonego pyszne, puszyste bułeczki które skrywają w sobie niesamowicie pyszny farsz z borowików i cebuli.





Składniki na 15 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
- 300 g mąki pszennej typ 480
- 340 g letniej wody
- 40 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju roślinnego / rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru kryształu
Dodatkowo:
- 500 g marynowanych borowików w cebuli
- 1 surowe jajko
- 4-5 łyżeczek czarnuszki
Jajko wbijamy do niewielkiej miseczki i podbijamy.
Wykonanie:
Do miski wlewamy letnia wodę , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , cukier kryształ i 150 g mąki pszennej. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.
Do wyrośniętego zaczynu przesiewamy pozostałą część mąki (pszenną i pełnoziarnistą), dodajemy sól, olej i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy chwile zarabiamy a następnie formujemy w wałek który dzielimy na 15 równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy owalny placek, na środek którego nakładamy około 2 łyżki marynowanych borowików i zlepiamy brzegi ciasta – jak pierogi. Surową bułkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem do dołu.
Blachę z bułkami przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy czarnuszką.
Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół)
Upieczone bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 06/12/2016
comments powered by Disqus