Bułki z otrębów pszennych

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są własnoręcznie wyrobione i upieczone bułki. Uwielbiam świeże, ciepłe i do tego zdrowe pieczywo. Kolejny raz moje, jak i mojej rodziny zachcianki spełniłam. Tym razem podaje i Wam moi drodzy przepis na bułeczki z otrębami pszennymi, siemieniem lnianym i dodatkiem maku. Pycha...

Ocena:
1 5

Składniki na 9-10 sztuk.

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na pieczywo:

  • 150 g mąki razowej
  • 150 g mąki pszennej + 2 łyżki (typ 550)
  • 5 łyżek otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki siemia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego/rzepakowego

Dodatkowo:
  • 4- 5 łyżek suchego maku
  • 1 surowe żółtko
  • 1 łyżka mleka

Do miseczki wlewamy surowe żółtko, dodajemy mleko i łączymy ze sobą składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.


Wykonanie:

Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy siemię lniane oraz otręby pszenne.

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniej wody , do której dodajemy rozdrobnione drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, siemię lniane oraz otręby pszenne. Następnie dodajemy do niej olej, pozostałą część wody, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Za pomocą łyżki drewnianej (lub też dłoni) wyrabiamy ciasto tak długo aż zacznie się nam ładnie odklejać od naczynia (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość (na 30-40 minut). Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną stolnicę ponownie przez chwile zarabiamy a następnie dzielimy je na 10 równych części. Każdą część formujemy w wałek, który kształtujemy w bułkę - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe bułki układamy na blachach, zachowując spory odstęp miedzy nimi. Surowe pieczywo przykrywamy ponownie czystą ścierką i pozostawiamy je do wyrośnięcia (na około 30-40 minut). Gdy pieczywo podwoiły już swą objętość, ściągamy z nich ścierki i smarujemy je roztrzepanym jajem połączonym z mlekiem i posypujemy makiem.

Tak przygotowane surowe bułki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20 minut - bułki mają się zarumienić (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy choć do lekkiego przestudzenia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 28/11/2015


comments powered by Disqus