Bułki z otrębami, pestkami słonecznika i dyni
Proste, smaczne, z dodatkami jakże zdrowych otrębów żytnich, pestkami słonecznika i dyni. Idealnie komponują się z białym serem czy też serkiem i dużą ilością warzyw.





Składniki na 10-12 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej typ 650
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 50 g otrębów żytnich
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 360 g wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Do miski wlewamy całą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z cukrem kryształem. Następnie dodajemy 150 g przesianej mąki pszennej - mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut).
Następnie do zaczynu dodajemy pozostałą część przesianej mąk pszennej, maki żytniej, otrębów żytnich, pestek dyni i słonecznika oraz sól i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy a następnie formujemy w kształcie wałka. Wałek dzielimy na 10-12 równych części. Z każdej części formujemy wałek o długość 15 -16 cm. Każdy wałek zlepiamy w supeł - zdjęcie powyżej.
Surowe bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.
Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 - 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu buły wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.
Smacznego
Data publikacji: 08/02/2017
comments powered by Disqus