Bułki z fetą i cebulą
Mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem czerwonej cebuli, fety oraz ziołami greckimi na pewno idealnie wpasują się w nasze śniadanie.





Składniki na 12 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 3 żółtka
- 100 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 270 g miękkiego sera typu feta
- 150 g kolorowej cebuli (białej i czerwonej)
- 3 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki ziół greckich
Fetę kroimy w sześciany niewielkiej wielkości.
Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy zioła i podsmażamy cebulę (do momentu aż zmięknie).
Dodatkowo:
- 1 surowe białko
Białko wlewamy do miseczki i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , płaska łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.
Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe mleko, rozpuszczone masło,surowe żółtka, wyrośnięte drożdże i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy chwile zarabiamy a następnie formujemy w wałek który dzielimy na 12 równych części. Każdą część formujemy w kulę którą następnie spłaszczamy na kształt placka o średnicy 10 cm, które układamy z zachowaniem dużych odstępów na blaszce do pieczenia (najlepiej na 2 blachach). Okręgi przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy bułeczki już wyrosną, w środku każdej robimy wgłębienie, pozostawiając około 1,5 cm obręczy - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Do naszych zagłębień nakładamy podsmażoną cebulę, a na niej fetę. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem. Tak przygotowane bułeczki pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, aż ciasto ładnie się nam zarumieni (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu drożdżówki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do lekkiego przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 17/11/2017
comments powered by Disqus