Bułki z dziurką

A co powiecie na pyszne, pszenne bułki tylko, że z dziurką ??? Polecam wypróbować przepis bo wart jest wysiłku, składników i czasu.

Ocena:
1 5

Składniki na 7-8 sztuk.

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na bułki:
  • 300 g mąki pszennej typ 750
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:
  • 1 łyżka nasion maku
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18%

Do miseczki wsypujemy nasiona.

W drugiej niewielkiej miseczce rozcieramy żółtko z kwaśną śmietaną.


Wykonanie:

Do kubka przekładamy drożdże które rozcieramy z cukrem. Kiedy składniki się rozpuszcza zalewamy je połową ciepłej wody i dodajemy łyżką mąki - łączymy składniki. Zaczyn pozostawiamy na 15 minut by wyrósł.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, sól, olej, jajko, pozostała część wody. za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto, jeśli trzeba to dosypać trochę mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę zarabiamy, formujemy na kształt wałka a następnie dzielimy na 7-8 równych części. Z każdej części formujemy kulkę a po środku palcem robimy dziurkę. Tak przygotowane surowe bułki przykrywamy suchą ścierką i odstawiamy na jeszcze 15 minut by podrosły. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem połączonym ze śmietana, posypujemy ziarnami i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 15-17 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia i zajadamy ;-).

Smacznego.


Data publikacji: 26/01/2016


comments powered by Disqus