Bułki z dodatkiem sezamu

Proste, pyszne, pszenne, puszyste bułki z dodatkiem sezamu. Pycha :)

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 360 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 nieduże jajko
  • 220 ml mleka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki ziaren sezamu

Dodatkowo:
  • jedno białko z jaja
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki sezamu

Białko z mlekiem wlewamy do niewielkiej miseczki i podbijamy.


Wykonanie:

Do miski wlewamy całe letnie mleko i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z miodem. Następnie dodajemy 120 g mąki i mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut).

Następnie do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę pszenną wraz z solą oraz sezamem i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy roztopione masło i wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy, formujemy w wałek a następnie dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy bułki.

Surowe pieczywo przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną. Wyrośnięte bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem z mlekiem i posypujemy ziarnami sezamu. Tuż przed pieczeniem ostrym nożem lekko je nacinamy wzdłuż.

Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.

Smacznego


Data publikacji: 30/11/2018


comments powered by Disqus