Bułki z dodatkiem otrębów
Proste pszenne bułki w składzie których znajdziemy otręby pszenne. Pyszne, puszyste, łatwe w wykonaniu. Idealne na śniadanie czy też kolację.





Składniki na 10-11 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 100 g otrębów pszennych
- 360 g wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 1 łyżeczka soli
- 50 g oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżeczki letniej wody
- 2 łyżki otrębów pszennych
W miseczce łączymy wodę wraz z miodem.
Wykonanie:
Do miski wlewamy całą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z cukrem kryształem. Następnie dodajemy 100 g przesianej mąki pszennej i 100 g otrębów pszennych - mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut). Następnie do zaczynu dodajemy pozostałą część przesianej mąki wraz z solą i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy olej rzepakowy i wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy a następnie formujemy w kształcie wałka. Wałek dzielimy na 10-11 równych części. Z każdej części formujemy bułkę- każdą część spłaszczamy tak by powstał nam placek, następnie zwijamy w rulon który spłaszczamy.
Surowe bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.
Wyrośnięte buły smarujemy wodą zmieszaną z miodem i posypujemy otrębami pszennymi.
Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 - 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu buły wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.
Smacznego
Data publikacji: 26/10/2016
comments powered by Disqus