Bułki z dodatkiem czarnuszki
Bułki, które ukrywają w sobie moc zdrowych produktów - mąk, wszelakiego rodzaju ziaren i przypraw. Idealne do białego, domowego sera o który coraz ciężej :).





Składniki na 10-12 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 100 g płatków owsianych
- 380 g wrzącej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 1 łyżeczka soli
- 30 g oliwy z oliwek
- 20 g lnu mielonego
- 60 g pestek dyni
- 50 g pestek słonecznika
- 20 g ziaren jasnego sezamu
- 20 g ziaren ciemnego sezamu
- 15 g czarnuszki
Wykonanie:
We wrzącej wodzie namaczamy płatki owsiane.
W kubku rozdrabniamy drożdże, zasypujemy je cukrem i pozostawiamy do ich rozpuszczenia się.
Do napęczniałych płatków owsianych przekładamy rozpuszczone drożdże, sól, oliwę z oliwek, oba rodzaje mąk , wszelakiego rodzaju ziarna oraz czarnuszkę. Za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy a następnie formujemy w kształcie wałka. Wałek dzielimy na 10-12 równych części. Z każdej części formujemy wałek o długość 15 -16 cm. Każdy wałek zlepiamy w ślimaka - zdjęcie powyżej.
Surowe bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.
Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 - 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu buły wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.
Smacznego
Edytuj
Data publikacji: 13/02/2017
comments powered by Disqus