Bułki z czterech mąk

Tym razem wymieszałam cztery rodzaje mąk - pszenną, graham, orkiszową i jęczmienną. Dodatkowo postanowiłam je wzbogacić zakwasem żytnim - jak, że zbawiennym dla naszego trawienia. I wyszły po prostu pyszne :-).

Ocena:
1 5

Składniki na 18-20 sztuk.

Blachy do pieczenia nacieramy olejem/ oliwą (2 łyżki) i oprószamy mocno mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 550 g zakwasu żytniego aktywnego (dokarmianego 12 godzin wcześniej)
  • 500 g mąki pszennej typu 650
  • 100 g mąki graham typ 1850
  • 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej grubo mielonej
  • 200 g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej drobno mielonej
  • 3 łyżki oleju roślinnego / słonecznikowego / rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 300-320 ml wody (w zależności od wilgotności mąk)

Dodatkowo:
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki płynnego miodu

W niewielkiej miseczce łączymy wodę z miodem.


Wykonanie:

Do miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej drożdże, sól, olej oraz zakwas. Do płynu dodajemy cztery rodzaje mąk i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy je w ciepłe miejsce by wyrosło. Gdy ciasto nam już podrośnie ponownie zarabiamy je drewniana łyżką - należy je odgazować. Stolnicę lekko oprószamy mąką, przekładamy na nie ciasto, które formujemy na kształt wałka. Wałek tniemy na 18-20 równych kromek. Z kromek formujemy bułki, które układamy w dość sporych odstępach na blachach do pieczenia, przykrywamy suchą ścierką i odstawiamy wyrośnięcia.

Następnie surowe bułki smarujemy mieszaniną wody i miodu i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika. Surowe bułki pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut, aż bułki ładnie się nam zarumienią, a gdy je postukamy od spodu wydadzą głuchy dźwięk (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/01/2015


comments powered by Disqus