Bułki z czterech mąk
Tym razem wymieszałam cztery rodzaje mąk - pszenną, graham, orkiszową i jęczmienną. Dodatkowo postanowiłam je wzbogacić zakwasem żytnim - jak, że zbawiennym dla naszego trawienia. I wyszły po prostu pyszne :-).





Składniki na 18-20 sztuk.
Blachy do pieczenia nacieramy olejem/ oliwą (2 łyżki) i oprószamy mocno mąką.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 550 g zakwasu żytniego aktywnego (dokarmianego 12 godzin wcześniej)
- 500 g mąki pszennej typu 650
- 100 g mąki graham typ 1850
- 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej grubo mielonej
- 200 g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej drobno mielonej
- 3 łyżki oleju roślinnego / słonecznikowego / rzepakowego
- 2 łyżeczki soli
- 10 g świeżych drożdży
- 300-320 ml wody (w zależności od wilgotności mąk)
Dodatkowo:
- 3 łyżki letniej wody
- 2 łyżki płynnego miodu
W niewielkiej miseczce łączymy wodę z miodem.
Wykonanie:
Do miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej drożdże, sól, olej oraz zakwas. Do płynu dodajemy cztery rodzaje mąk i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy je w ciepłe miejsce by wyrosło. Gdy ciasto nam już podrośnie ponownie zarabiamy je drewniana łyżką - należy je odgazować. Stolnicę lekko oprószamy mąką, przekładamy na nie ciasto, które formujemy na kształt wałka. Wałek tniemy na 18-20 równych kromek. Z kromek formujemy bułki, które układamy w dość sporych odstępach na blachach do pieczenia, przykrywamy suchą ścierką i odstawiamy wyrośnięcia.
Następnie surowe bułki smarujemy mieszaniną wody i miodu i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika. Surowe bułki pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut, aż bułki ładnie się nam zarumienią, a gdy je postukamy od spodu wydadzą głuchy dźwięk (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 15/01/2015
comments powered by Disqus