Bułki z amarantusem
Mięciutkie, puszyste, delikatne, bardzo zdrowe i nie tylko dla tego, że domowe ale temu iż dodałam do nich otrąb z amarantusa - zbóż XXI wieku, uprawianych przez Indian, bogatych 5-krotnie więcej w żelazo niż szpinak lub pszenica. Amarantus jest niezwykle cennym źródłem białka, lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu.





Składniki na 12 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 100 g otrębów z amarantusa
- 25 g świeżych drożdży
- 40 g oliwy z oliwek
- 300 ml wody
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- mąka pszenna do oprószenia surowych bułek
Wykonanie:
Do miski wlewamy całą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z miodem. Następnie dodajemy otręby z amarantusa i mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut).
Następnie do zaczynu dodajemy przesianą mąkę pszenną wraz z solą i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy oliwę z oliwek i wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy, formujemy w wałek a następnie dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy bułki, które obtaczamy w mące.
Surowe pieczywo przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.
W wyrośniętych bułkach za pomocom tłuczka do ziemniaków odbijamy wzorek.
Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.
Smacznego
Data publikacji: 18/03/2017
comments powered by Disqus