Bułki wrocławskie

Szczerze przyznaję iż jest to przepis na klasyczną bułkę wrocławską a z owego przepisu powinny wyjść nam dwie wielkie bułki ale wolałam zrobić kilka mniejszych. Przepis na owe bułki jest rewelacyjny - bułki wychodzą miękkie i puszyste. Idealna na śniadanie i kolację. Zwłaszcza, że ciasto można przygotować wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie. Rewelacyjne są zarówno ze słodkimi dodatkami jak i z wytrawnymi.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk lub 2 duze bułki.

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 160 ml letniego mleka
  • 200 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g oleju słonecznikowego/rzepakowego

Wykonanie:

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem. Rozczyn pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 5-10 minut - aż podrośnie.

Do miski przesiewamy mąkę do której dodajemy sól, olej, wyrośnięte drożdże, wodę. Z podanych składników zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Powinno mieć ono dość gęstą konsystencję ale ma pozostać miękkie i nie kleić się do rąk.Do ciasta nie dosypujemy więcej mąki ponieważ bułki będą wtedy twarda.

Ciasto po wyrobieniu przykrywamy czystą, suchą ścierką i pozostawiamy przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na około 1-1,5 godziny).

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na lekko oprószona mąką stolnicę lekko zagniatamy, formujemy na kształt wałka i dzielimy na 12 równych części. Z każdej części formujemy bułkę i układamy ją na blaszce do pieczenia. Surowe bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy ponownie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut – lub do podwojenia objętości.

Wyrośnięte bułki delikatnie smarujemy wodą, nacinamy je ukośnie i wstawiamy do piekarnika i pieczemy je w 210 stopniach Celsjusza przez 20 minut, aż będą ładnie zarumienione (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia "góra-dół").

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/10/2015


comments powered by Disqus